Mangostan – owoc o wyjątkowych właściwościach

Polacy pokochali owoce egzotyczne. Sięgają po nie coraz częściej, ceniąc je za wyjątkowy smak i szereg właściwości odżywczych. Do tych mniej znanych, który dopiero podbija serca Polaków zalicza się mangostan. Czym się charakteryzuje? Jak należy go jeść? Jakie ma właściwości?

Do końca nie wiadomo skąd wziął się mangostan. Przypuszcza się, że początków tego tropikalnego owocu należy szukać na Wyspach Sundajskich oraz Molukach, które wchodzą w skład Archipelagu Malajskiego. Do dzisiaj można mangostan spotkać tam rosnący dziko. Prawdopodobnie już w XVIII wieku w Tajlandii drzewo zaczęto uprawiać. Dzisiaj jest to jedna z ważniejszych roślin sadowniczych w tym kraju.

Cechy charakterystyczne mangostanu

Mangostan to drzewo dorastające maksymalnie do dwudziestu pięciu metrów. Rośnie bardzo powoli – owoce wydaje dopiero po około ośmiu latach. Najlepiej czuje się w temperaturze od 25 do 35 stopni. Kiedy temperatura spada poniżej 20, roślina przestaje się rozwijać. Nie toleruje temperatur oscylujących wokół 0 – wówczas zamiera. Na pniu znajduje się bardzo ciemna kora. Korona mangostanu jest duża i ma stożkowaty kształt. Mangostan zakwita na zielono – różowo. Dojrzały owoc ma grubą i stosunkowo twardą skórę. Pod nią znajduje się biały miąższ przypominający nieco galaretkę.

Mangostan – jak smakuje?

Mangostan ma słodko – cierpki smak. Porównywany jest często do kiwi, ananasa, pomarańczy, a nawet truskawek. Prawdziwy znawcy tego owocu twierdzą jednak, że nie da się go opisać. Naukowcy zgodnie twierdzą, że swój niezwykły smak mangostan zawdzięcza bardzo niskiemu poziomowi pH, który idzie w parze z dużą zawartością fruktozy.

Czego dostarcza mangostan?

Mangostan to owoc, który światło polecić można wszystkim będącym na diecie i dbającym o linię. W stu gramach znajduje się bowiem zaledwie około sześćdziesiąt kalorii. Jest to owoc dostarczający sporej ilości węglowodanów i błonnika. Sto gram owocu dostarcza aż 13% dziennego zalecanego spożycia tego składnika. Co ważne, nie ma w nim w ogóle cholesterolu ani tłuszczów nasyconych.

Mangostan to bardzo dobre źródło witamin:

  • A;
  • C;
  • E.

Zawiera również witaminy z grupy B, a także magnez, cynk, miedź, potas, wapń, żelazo oraz cynk. Dietetycy polecają go osobom mającym problem ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi.

Jak mangostan wpływa na organizm?

Owoc ten poleca się wszystkim, którzy chcą wzmocnić odporność swojego organizmu. Jego regularnie spożywanie opóźnia proces starzenia się, zapewniając długo młody wygląd. Wszystko za sprawą zawartych w nim antyoksydantów. Mangostan korzystnie wpływa na kondycję skóra. Wspomaga walkę z egzemę, poleca się go osobom zmagającym się z wysypkami o podłożu alergicznym. Warto sięgać po niego podczas gorączki i stanów zapalnych. Pomaga obniżać zbyt wysoką temperaturę ciała, przyspiesza powrót do zdrowia.

Spożycie mangostanu powinny ograniczyć osoby mające problem z krzepliwością krwi. Wskazuje się bowiem, że owoc ten dodatkowo ją obniża.

Mangostan to egzotyczny owoc, którego ojczyzną jest Tajlandia. Jego wyjątkowe właściwości sprawiają, że staje się coraz bardziej popularny również wśród Polaków.

admin

Next Post

Jak dbać o włosy zimą?

śr Lut 3 , 2021
Polacy pokochali owoce egzotyczne. Sięgają po nie coraz częściej, ceniąc je za wyjątkowy smak i szereg właściwości odżywczych. Do tych mniej znanych, który dopiero podbija serca Polaków zalicza się mangostan. Czym się charakteryzuje? Jak należy go jeść? Jakie ma właściwości? Do końca nie wiadomo skąd wziął się mangostan. Przypuszcza się, […]
maska nawilżająca do włosów