Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie

Brzoza to pospolite drzewo o białej korze i małych, soczyście zielonych liściach. Czy wiesz, że ta roślina, być może rosnąca pod Twoim oknem, od dawna jest znana medycynie naturalnej i może pomóc w leczeniu wielu schorzeń? Jakie właściwości ma bzowina, zwana też oskołą?

Sole mineralne i garbniki – co jeszcze zawiera bzowina?

Sok z brzozy to naturalna substancja o udowodnionym potencjale terapeutycznym i kosmetycznym. Sam w sobie sok z brzozy ma specyficzny, lekko słodkawy smak, który zmienia się w zależności od tego w jakim okresie był zbierany i z jakiej części rośliny wytwarzany. Najwięcej właściwości ma ten wyciśnięty z kory brzozowej, ale pozyskać go można tylko wczesną wiosną. Od momentu wzrostu liści sok ten przestaje być wytwarzane. Środki o nieco innych i mniej spektakularnych właściwościach można pozyskać z liści lub pączków. Większość dobroczynnych składników bzowiny, a więc sole mineralne, witaminy z grupy B, oraz witamina A i C, garbniki jest wrażliwa na działanie wysokich temperatur lub inne formy przetwarzania. Z tego względu należy spożywać sok z brzozy w możliwe najprostszej, naturalnej formie i przede wszystkim nie podgrzewać. Z względu na tak niestabilne właściwości, prawdziwy sok z brzozy należy spożyć w ciągu 72 godzin od pozyskania. W warunkach przemysłowych producenci w celu wydłużenia przydatności bzowiny poddają ją np. ultrafiltracji, ale absolutnie zakazana jest pasteryzacja i sterylizacja, właśnie ze względu na zmianę temperatury. W warunkach domowych można przedłużyć trwałość oskoły poprzez dodanie soku z cytryny lub miodu, ale nadal będzie trzeba wypić wszystko przed upływem 10 dni.

Na co pomaga sok z brzozy?

Sok z brzozy zawiera w sobie całe bogactwo składników m.in.: sole mineralne, aminokwasy, wiele witamin i garbniki. Wszystkie te substancje mogą pomóc w leczeniu wielu schorzeń. Wczesną wiosną i jesienią możemy się pomóc sokiem z brzozy w budowaniu naszej odporności, ponieważ ma on udowodnione działanie przeciwwirusowe. Wyciąg z dojrzałych pączków brzozowych działa przeciwbólowo w schorzeniach reumatycznych i przeciążeniach układu ruchu. Bzowina działa też moczopędnie i odtruwająco, w związku z czym pomaga w usuwaniu wielu rodzajów złogów, a nawet drobnych kamieni nerkowych. Sok z brzozy jest też składnikiem wielu produktów kosmetycznych. Kojąco i detoksykująco działa w problemach skórnych. W przypadku włosów przesuszonych i szorstkich szybko pomaga je nawilżyć i ułatwia ich rozczesywanie.

 

 

admin

Next Post

Najlepsze alternatywy dla płytek w łazience

nie Paź 18 , 2020
Brzoza to pospolite drzewo o białej korze i małych, soczyście zielonych liściach. Czy wiesz, że ta roślina, być może rosnąca pod Twoim oknem, od dawna jest znana medycynie naturalnej i może pomóc w leczeniu wielu schorzeń? Jakie właściwości ma bzowina, zwana też oskołą? Sole mineralne i garbniki – co jeszcze […]