Oferta bogata w różnorodne potrawy oraz konkurencyjne ceny sprawiają, że na usługi cateringowe decyduje się coraz więcej osób podczas organizowania różnych wydarzeń rodzinnych. Ogrom możliwości powoduję, że mało kto decyduje się na pozostanie przy pierwszej lepszej niedrogiej ofercie. Co cechuje najlepszy catering imprezowy?
Dobry catering imprezowy — dania dostosowane do charakteru imprezy
Obecne czasy cechują się tym, że mało kto samodzielnie podejmuje się przygotowania posiłków dla większej ilości osób. Wiąże się to z dużymi kosztami, poświęceniem czasu oraz wielokrotnie rozczarowaniem w związku z niezadowoleniem niektórych gości. Restauracje, które oferują catering imprezowy, są bardzo różne. W menu można spotkać zarówno dania tradycyjne, jak i charakterystyczne dla kuchni z różnych stron świata.warto pamiętać o pewnej zasadzie — każda impreza może wymagać doboru innych posiłków.
Na komunii oraz chrzcinach sprawdzi się klasyczny polski obiad wraz z przystawkami. Nocna zabawa z alkoholem powinna natomiast być bogata w przystawki typu tatar lub krewetki, jak i lekkie dania o intensywnych smakach. Inne dania będą świetnie zgrywać się z winem, a zupełnie inne z wódką. Nieodpowiedni dobór posiłków do pory oraz charakteru zabawy będzie zarówno źle odebrany, jak i narazi organizatora na koszty związane z niewykorzystanym jedzeniem.
Posiłki, które polubi każdy
Warto pamiętać, iż zamawiane dania nie mogą odpowiadać jedynie organizatorowi — goście mają różne gusta. Część zaproszonych może będzie preferować dania wegańskie, wegetariańskie lub bezglutenowe. Nie powinno się lekceważyć ich potrzeb, a tym bardziej zaleceń ich lekarzy. Najlepszym rozwiązaniem jest więc postawienie na catering imprezowy oferujący dania kuchni świata. W ten sposób można zdecydować na kilka konkretnych posiłków lub wcześniej powiadomić zaproszonych o menu danego miejsca, aby pomogli dobrać odpowiednią kartę dań. Ilość zamówionych posiłków jest oczywiście uzależnione od finansów przeznaczonych na taki event. Można również poradzić się szefa kuchni wybranej restauracji, co zaproponowałby na daną imprezę.
Smak cateringu to nie jedyny czynnik świadczący o jego jakości
Choć kwestia smaków jest najważniejsza, to nie jest ona jedynym czynnikiem świadczącym o jakości. Ważna jest również współpraca z klientem, a więc profesjonalne doradztwo w sprawie doboru dań oraz dowóz ich na czas. Im większe zamówienie, tym większa szansa na to, że dowóz jedzenia może się spóźnić, a w konsekwencji może ono być zimne. Można tylko przypuszczać, jak będzie przebiegało przygotowywanie potraw na podstawie liczby pracowników i możliwości transportowych w stosunku do ilości dań. Cena ma duże znaczenie, jednak nie powinna być najważniejsza.