Owoce są powszechnie znane ze swoich właściwości witalnych, odżywczych, ale
nie zawsze ze swoich właściwości zdrowotnych. Maliny często spotykane w
polskich ogródkach są bardzo niedocenianymi owocami pod względem zdrowotnym.
Znane głównie ze swych walorów smakowych maliny mają zbawienny wpływ na zdrowie
organizmu ludzkiego.
Owoce krzewu malin są bardzo bogate w białko, węglowodany, zdrowe tłuszcze,
błonnik niezbędne organizmowi każdego dnia. Maliny to także kopalnia minerałów
i witamin. Zjadając omawiane owoce, dostarczamy do organizmu wapń, żelazo,
fosfor, potas, magnez cynk oraz grupy witamin A, B, C, E oraz K. Jaki wpływ na
zdrowie mają maliny dzięki obecności tylu składników zdrowej diety??
Wyciąg z malin zmniejsza w znaczącym stopniu rozwój komórek rakowych w jamie
ustnej przełyku i wątrobie. Maliny są także zdrowym posiłkiem dla cukrzyków,
ponieważ posiadają niski indeks glikemiczny oraz obniżają poziom glukozy we
krwi po spożyciu posiłku bogatych w skrobię. Owoce malin oraz liście także
pobudzają gruczoły potowe, co powoduje ochłodzenie organizmu. Jest to skuteczny
sposób walki z gorączką oraz podwyższoną temperaturą. Syrop z malin także
zawiera duże ilości witaminy C wspomagającej organizm w walce z wirusami i
infekcjami. Zalecany jest szczególny dla dzieci podczas grypy lub
przeziębienia. Liście malin działa także przeciwbakteryjnie, co skutecznie
zwalcza biegunki i problemy żołądkowe. Herbata z liści maliny leczy także mdłości,
zapobiega wymiotom i łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Maliny doskonale sprawdzają się w celach leczniczych, a przyrządzać z nich
można napary czy syropy z suszonych liści oraz owoców. Suszone liście doskonale
smakują przygotowane w postaci herbaty. Owoce można dodawać do ciast, deserów,
koktajli czy musów owocowych z płatkami owsianymi.